Ten Sing

A Ten Sing elnevezés a Teenager Singing („tinédzserek éneklése”) rövidítése. A Ten Singben 13 és 19 év közötti fiatalok (a korhatár csoportonként változó) hetente egyszer találkoznak, hogy egy olyan koncertet, show-t hozzanak létre, amely kórusénekeket, drámát, táncot, és zenét foglal magában. A show témáját maguk a tagok gondolják ki, olyan dolgok alapján, amelyet fontosnak tartanak, mint pl. a szerelem, jövő, társadalmi különbözőségek stb. A koncert csupán eredmény, amely bemutatásra kerül.

Viszont az előkészítés folyamata sokkal fontosabb a csoport számára. A közösség élményét, a közös feladatokban való részvételt, sok vidámságot, valamint Jézus Krisztus dicsőítését jelenti.

A 3+2 K

Krisztus – a Ten Sing lehetőséget nyújt a fiatalok számára Isten és Krisztus megismerésére, hitük megújítására, és a bizonyságtételre. A heti áhítatokat a tagok maguk tartják, megmutatva ezzel a hit életszerűségét. Ez nem jelenti azt, hogy minden Ten Sing tagnak kereszténynek kell lennie – keresztény és nemkeresztény fiatalokat egyaránt szívesen vár soraiba a Ten Sing csoport. Viszont alapeleme, hogy a Krisztussal való találkozásra megfelelő környezetet nyújt.

Kultúra – a Ten Sing egyrészt merít a fiatalok kultúrájából, másrészt formálja is azt. A tánc-, dráma-, zenekar- és kórus-munkaágak lehetőséget adnak, hogy ki-ki a saját ízlését is beletegye a közös munkába. A tagok együtt átgondolhatják, megtervezhetik és megvalósíthatják elképzeléseiket. A sokszínűség a lényeg: hip-hop, keményrock, punk, pop vagy épp klasszikus – bármi beleférhet!

Kreativitás – Semmiben sincs annyi kreativitás, mint a Ten Sing-ben! Itt az álmok valóra válhatnak. A tagok olyan területeken próbálhatják ki magukat, mint a közös munka, szervezés, látványtervezés, színjátszás, ének, zenélés, tánc.

Közösség – Egy koncert megszervezése sok erőbefektetést és időráfordítást igényel. Ez gyakran elég stresszes: minden feladatot rendben el kell végezni, a tagokkal való folytonos egyeztetés és együttműködés elengedhetetlen. De egyetlen Ten Sing tag sem lehet magányos. A Ten Sing tagok támogatják egymást, és segítséget nyújtanak egymásnak, ha szükséges. Olykor egy mosoly, vagy egy kedves szó is elég, hogy megmutassuk egymásnak, milyen értékes számunkra a másik ember.

Kompetencia – Zenekarban játszani, táncolni, kórust vezetni, koncertet szervezni… Képes vagyok erre? A Ten Sing-ben mindenkit szeretetettel várnak, nem számít, mihez ért. Itt lehetőséged van különböző területeken felfedezni és fejleszteni a képességeidet. A lehetőségek sokfélék: koreográfiát összeállítani, zenei tudás felfedezése, kórusvezetés, a tánc lépések betanítása a többieknek, a koncertek megrendezése, stb. Esélyed van rá, hogy itt felfedezed és erősíted a benned levő tudást. Később megoszthatod, továbbadhatod a tapasztalataidat másoknak, mint egy edző. Felelősséggel jár, ha rád bíznak egy munkacsoportot. Alkalmas vagy! Ez a Ten Sing!

A koncert

Kórus
A kórus a Ten Sing szíve, és mindenki rész vesz benne. A fiatalok együtt tanulják be a dalokat, melyeket ők maguk választanak ki, legyen az rock, pop, gospel, jazz, musical stb. A repertoár pedig magában foglalhat bármit – az igazán egyszerűtől a legmagasabb színvonalig, egy szólamtól a több szólamig, kánonig. Mindezt akár szólisták énekével színesítve.
Általában a dalokat maga a zenekar komponálja vagy hangszereli, de néha a kórus egyes dalokat a capella, azaz zenei kíséret nélkül ad elő.

Zenekar
A zenekar legáltalánosabb hangszerei a gitár, dob, basszusgitár és a billentyűs hangszer. Néhány dalhoz egzotikus hangszereket használnak, és néhány csoportban olyan különleges hangszerek ifjú mesterei játszanak mint a fuvola, fagott, hárfa, cselló…
A próbák során a zenekar tagjai együtt dolgozzák ki a megfelelő dallamot és hangzást. Mindenki begyakorolja a saját részét, majd jöhet az össz-zenekari-próba.

Dráma/Színjátszás
Minden Ten Sing koncertben van drámajelenet. A koncert témájához, címéhez kapcsolódóan a drámacsoport egy nagyobb, vagy több apró jelenetet is összeállíthat. Improvizáció, látvány, szereposztás, szövegtanulás, mozgás, gesztusok, hangok, fények, kellékek – mind a drámamunka nélkülözhetetlen elemei.

Tánc
A táncosok együtt tervezik meg a koreográfiát és választják ki a tánc alapjául szolgáló zenét. Mikor minden lépés a helyére kerül, eljön az ideje az összehangolt, dinamikus és látványos tánc kidolgozásának.

Technika
A színpadon remek, kreatív és látványos dolgok történnek. Te természetesen a közönség nem élvezheti sem a zenét, sem a drámát és táncot, hogyha a hangszórókból nem szól semmi, és nem megfelelő a világítás.
A technikus(-csapat) gondoskodik a zene megfelelő keveréséről és arról, hogy a színpad minden sarka megfelelő módon legyen megvilágítva.